Beauty & Lifestyle

Terug een “beugelbekkie” – Als volwassene terug beginnen met blokjes dragen

Vorig jaar besliste ik om terug blokjes te gaan dragen, voor de tweede keer.

Toen ik nog in de lagere school zat werd er ook beslist om blokjes te plaatsen, omdat mijn tanden geen zin hadden om in de juiste volgorde te groeien… (it happens)

0127_BRACES-01
Ik vond deze wel heel grappig 😀

Mijn hoektand aan de rechterkant besloot om de plaats van één van mijn kiezen in te nemen, met alle gevolgen van dien. Er moest een premolaar verwijderd worden alvorens de blokjes geplaatst konden worden (dus ik heb nu 1 tand minder dan de gemiddelde mens). Ik kreeg blokjes op mijn tanden en een soort elastiek met gaatjes zin, die er voor moest zorgen dat mijn hoektand naar de juiste plaats getrokken werd.

Rubber1
Zo iets als de bovenste tandenrij, maar dan enkel om mijn hoektand terug naar voor te trekken

Elke visite bij de orthodontist werd die elastiek 2 gaatjes vaster getrokken, dat deed echt zo veel pijn! Ik kon dan vaak 2-3 dagen niet eten of enkel als ik mijn boterhammen in héél kleine stukjes scheurde. Op de rest van mijn blokjes kwamen dan lossen rubberen bandjes (ligatures) en daar mocht ik zelf geen nieuwe kleur voor kiezen 😦 Dat deed de orthodontist zelf voor mij (terwijl ik als 8-jarige toch goed wist wat ik wou; roze of paars natuurlijk!).

Er werd begonnen met enkel de onderste rij tanden, omdat die er het ergst aan toe waren – het laatste jaar kwam de bovenste tandenrij er ook bij (haha, dat rijmt). In totaal heb ik toen 5 jaar blokjes moeten dragen. En toen mochten ze er eindelijk af, HOERA!) Ik moest toen kiezen tussen een nachtbeugel of een permanente draad achter mijn tanden. De uitleg van mijn toenmalige orthodontist was: “Een nachtbeugel moet je maar dragen tot je 18 jaar bent, maar zo een draadje achter je tanden is voor de rest van je leven.” Dat werd dan snel beslist; een nachtbeugel tot ik 18 werd. Elke avond deed ik hem in tot de volgende morgen, tot ik 18 werd. Ik moest terug op controle gaan en vroeg of ik die beugel nu mocht laten liggen. “Ah nee,” zei de orthodontist, “zo een nachtbeugel da’s for life voor altijd dus”  IK WIST NIET WAT IK HOORDE! Maar ja, toch maar gedaan.

Tot ik op AKABE-kamp ging als leidster en vlak daarna met mijn toenmalig vriendje (die ook mee op kamp was) op reis vertrok. Ik kon niet goed praten met die nachtbeugel in en deed hem dan niet meer in. Toen ik thuis kwam, paste hij niet meer. Ik dacht toen: “Bwoah, zo hard zullen mijn tanden zich wel niet meer verplaatsen”. Ja, verkeerd gedacht hé. Stilaan begonnen mijn tanden zich stiekem terug te re-arrangeren en begonnen mijn bovenste buitenste snijtanden zich een uitweg naar buiten te zoeken. (Eigenlijk was het helemaal niet zo dramatisch hoor, kijk maar even hier onder 😉 ⇓)

Maar het stoorde me. Dus ik besloot er over te babbelen met één van mijn beste vriendinnen, zij is tandarts; zij verwees me door naar een orthodontist en stelde me ook gerust dat er zeker no shame was in terug een beugel te dragen op volwassen leeftijd (fjoew).

Ik hoopte stiekem dat er gebruik kon gemaakt worden van iets minder zichtbaars, zoals bijvoorbeeld Invisalign®, maar helaas, de orthodontist zei dat ik best gewoon terug blokjes liet plaatsen. Zo gezegd, zo gedaan -alleen niet heel goedkoop. Ik sprak met mijn orthodontist een betaalregeling af, zodat ik niet meteen een heel maandloon moest uitgeven (ocharme mijn bankrekening :-/ ) en dat het dan ook  (financieel) haalbaar bleef om op visite te blijven gaan bij haar.

Ondertussen draag ik mijn blokjes nu net iets meer dan een maand (ze werden geplaatst in juli 2016) en is het einde in zicht. Sinds maandag moet ik nu ook een rekje dragen langs de linkerkant (het verbindt twee tanden via de buitenkant op de bovenste rij met een tand via de binnenkant op de onderste rij -het haakje dat hier voor geplaatst werd doet wel nog een beetje pijn 😦 ).

In het begin had ik schrik dat veel mensen het direct zouden zien en er opmerkingen over zouden geven, maar sommigen hadden het pas na een paar weken door en de opmerkingen waren altijd wel positief. Ik heb (dankzij een Instagrampost) ook een interview mogen doen met Flair, dat was wel eens leuk om mee te maken 🙂 .

FullSizeRender - kopie (3).jpg
Het interview werd gepubliceerd in de Flair van 04 oktober 2016

Zoals je kan lezen in bovenstaand artikel heb ik soms wel spijt dat ik mij nachtbeugel indertijd niet lang genoeg heb gedragen, maar langs de andere kant heb ik daar uit geleerd voor deze keer én het verleden is toch voorbij.

Ik ben in ieder geval zeer blij dat ik er toch voor gekozen heb om terug een beugel te gaan dragen 🙂 .

Veel leesplezier!

 

Sonda xx

4 gedachten over “Terug een “beugelbekkie” – Als volwassene terug beginnen met blokjes dragen

  1. Ik zou ook zo graag terug blokjes willen!
    Heb er vroeger ook gehad. De tandarts zei dat ik geen wijsheidstanden had en uiteindelijk bleken ze alle 4 door te komen. Daardoor zijn mijn tanden weer helemaal ‘scheef getrokken’…
    Heel leuk artikel trouwens! Het staat je nog leuk ook 😉

    1. Dank je! Ik heb echt heel lang getwijfeld, maar ik stoorde me er toch zo hard aan dat ik het toch maar gedaan heb. Het is wel duur, maar achteraf is het zo veel waard. Mijn tandarts had op voorhand laten weten dat ik mijn wijsheidstanden moest laten trekken voor ze gingen doorkomen 😀 Maar ja, als ze dan zeggen dat je er geen hebt… Zo stom! Ik raad het in ieder geval aan 🙂 De eerste 2 dagen als ze zijn aangepast heb ik er wel even last van, maar daarna is dat gedaan en merk ik er niets meer van. Veel succes in ieder geval, ga zeker eens horen bij een (eventueel andere dan je vorige, heb ik ook gedaan) orthodontist ter informatie 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s