Good reads, Netflix & muziek

Jane Eyre

kaft jane eyreMijn ALLTIME FAVOURITE! Ik denk dat ik dit boek intussen al 25 keer gelezen heb. Ik kreeg het van een nicht van me toen ik nog in de lagere school zat. Ik was direct verliefd. Het raakt me elke keer opnieuw. Een lach, een traan, een glimlach,… ze komen allen tevoorschijn wanneer ik mij verdiep in dit boek en de wereld van Charlotte Brönte.

Hiernaast zie je een afbeelding van een oudere boekenkaft. De mijne is niet meer toonbaar wegens het vele lezen #sorrynotsorry

“Jane Eyre” is echt een oud boek. Het kwam uit in de jaren 1840 en speelt zich af in Engeland en gaat over het leven van Jane.

Zij is wees en wordt opgevoed door haar tante en haar kroost, waar ze dagelijks gepest wordt. Ze is duidelijk niet gelukkig in dat gezin (je zou voor minder) en wil meer uitdaging in haar leven; zij zou heel graag naar school gaan. Op een dag komt dan meneer Brocklehurst op bezoek en zij mag les gaan volgen op zijn internaat voor meisjes. In het begin vindt ze het daar niet zo fijn; ze is eenzaam, de school is arm en kan maar weinig eten voorzien en de leerkrachten zijn er heel streng (lijfstraffen en dergelijke mochten toegepast worden in die tijd). Ook breekt er een tyfusepidemie uit, terwijl zij daar op internaat zit. Haar beste vriendin overleeft dit niet.

Jane blijft tot na haar 18 jaar aanwezig in het internaat en gaat dan op zoek naar een job als au-pair. Ze komt in contact met Ms. Fairfax en leert Adèle kennen, een meisje met Franse roots, die zij onder haar vleugels zou nemen.

Na enkele dagen in Thornfield Hall -het huis waar Adèle en Ms. Fairfax wonen- te verblijven beslist Jane om een wandeling te gaan maken. Daar komt ze een norse oude man tegen die van zijn paard is gevallen en ze beslist om hem hulp te bieden, niet wetende dat dit meneer Rochester is, de eigenaar van het huis waar zij verblijft.

De twee krijgen een speciale band en ze vallen hard voor elkaar. Jane is dan ook erg gekwetst als zij er achter komt dat meneer Rochester op het punt stond om met een andere vrouw te trouwen. Uiteindelijk gaat dat huwelijk niet door omdat meneer Rochester er achter komt dat mevrouw Ingram enkel in zijn geld geïnteresseerd is.

Jane & meneer Rochester verloven zich en dan komt het nieuws dat tante Reed op sterven ligt. Jane -goed kind dat ze is- gaat een laatste keer op bezoek en krijgt te horen dat er al jaren een brief van haar oom voor haar bestaat. De oom vraagt hierin of hij Jane mag adopteren.

Jane brengt haar oom natuurlijk op de hoogte van de laatste gebeurtenissen en vermeld dan ook dat zij gaat trouwen met meneer Rochester. Jane krijgt als maar meer een naar voorgevoel, maar kan het niet plaatsen.

Op de dag van de trouw daagt er een zekere meneer Mason op. Hij blijkt de schoonbroer te zijn van meneer Rochester en vertelt aan de aanwezigen dat zijn vrouw in de zolderkamer van Thornfield Hall verblijft omdat zij krankzinning zou zijn. Dit was typisch voor de vrouwen in meneer Mason’s familie.

Jane haar hart is gebroken en ze laat Thornfield Hall en Edward Rochester achter zich. Na enkele dagen rond te zwerven wordt ze gevonden door Saint John Rivers, een missionaris. Hij neemt haar mee naar zijn huis, waar hij samen met zijn 2 zussen woont. Jane voelt al snel een hechte band met hen en gaat ook lesgeven in het dorp.

Na één van haar lessen komt Saint John het klaslokaal van Jane binnen en bekent dat hij weet wie zij is. Hij is de neef van haar oom John en hij deelt ook mee dat hij een fortuin heeft achtergelaten voor haar. Hij vraagt of ze met hem op missionariszending wil gaan en samen de toekomst tegemoet wil gaan met hem. Jane stemt hier in toe.

Jane hoort regelmatig de wind haar naam zachtjes fluisteren en denkt dan steeds terug aan Edward Rochester. Ze besluit om terug te keren naar Thornfield Hall en ziet dat het hele huis verdwenen is, tot de grond in assen gelegd.

Mevrouw Rochester was uit haar zolderkamer kunnen ontsnappen en had het huis in brand gestoken. Zij sprong van het dak.

Door de brand was Edward blind geworden en was hij een hand kwijt. Hij leefde teruggetrokken in een klein huisje, waar Jane hem vond.

Edward kon niet geloven dat het Jane was; hij vertelde dat hij zo vaak haar naam had geroepen en Jane geeft toe dat ze hem nooit is kunnen vergeten en hem veel te graag ziet. Enkele dagen later trouwen ze.

Ooooohhhhh ❤

Als je het boek nog niet gelezen hebt, moet je dat zeker eens een keer doen 😉

 

Sonda xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s